Gata i en förort i Sverige med en gul villa i ett gathörn och ett ljusrött flerfamiljshus.Villapriserna har legat stabilt trots coronapandemin och nu ser det ut som att priserna på både villor och lägenheter stiger. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Än så länge har bostadsmarknaden stått emot coronakrisen bra. Villapriserna som har legat stilla under en tid har sakta men säkert börjat stiga över hela landet, skriver SvD Näringsliv.

Coronapandemin slog hårt mot bostadsmarknaden och framför allt mot bostadsrätter. Villorna har inte påverkats lika mycket utan har legat ganska stabilt under hela perioden. Men nu ser det ut som att det har vänt på bostadsmarknaden och priserna på både villor och lägenheter verkar stiga.

Under juni steg villapriserna i alla regioner

Enligt SBAB:s Booli housing price index steg villapriserna i alla landets regioner under juni månad. Även priserna på bostadsrätter har stigit på flera håll i landet, bland annat i Stockholm och Göteborg med omnejd.

Både i Stockholm och Malmö med omnejd steg priset på villor med 0,8 procent i juni och i Göteborg med omnejd steg villapriserna med 0,5 procent. Villapriserna steg även i övriga delar av landet och störst uppgång märktes i de norra delarna av Sverige.

Även lägenhetspriserna steg under juni månad

I Stockholmsområdet steg lägenhetspriserna med 0,7 procent i juni och i Göteborg med omnejd steg priserna på lägenheter med 1,3 procent. I Malmöområdet såg utvecklingen annorlunda ut. Där sjönk priserna på bostadsrätter med 0,5 procent i juni.

Enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, har man inte sett någon coronaeffekt när det gäller bostadspriserna som är uppmätta sedan början av året. Om arbetslösheten inte drar iväg ordentligt finns det heller ingen anledning att tro att det kommer att bli ett stort prisfall på bostadsmarknaden i år.

Allt fler har en mer optimistisk syn på bostadsmarknaden

Allt fler tror på stigande bostadspriser. Enligt SvD Näringsliv ökade andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser med 41 procent under juli månad. Det är en ökning med 22 procent jämfört med föregående månad. Samtidigt föll andelen som tror på sjunkande bostadspriser från 43 procent i juni till 18 procent i juli. Andelen hushåll som tror på oförändrade priser ligger kvar på 30 procent.